یا اهداف مشخصی در زندگی دارید و علی رقم تلاش هایتان دائماً به در بسته می خورید؟ آیا مراحل گام به گام رسیدن به این اهداف را مشخص کرده اید؟ احتمالاً بله، پس چرا به اهدافتان نمی رسید؟ شاید اشکال در طرز دیدگاه شما نسبت به اهدافتان باشد و مراحل رسیدن به اهدافتان را بیشتر مانع می بینید.
علم اثبات کرده است که اگر افراد بتوانند طرز تفکر خود را تغییر دهند و مراحل رسیدن به اهدافشان را راه حل تلقی کنند و نه مانع، در نهایت می توانند به ایده های خلاقانه تری برسند. در دهه ی ۱۹۸۰، اساتید رشته ی تجارت در دانشگاه استنفورد مفهوم کسب و کار را به شیوه ی جدید تدریس کردند که به آن “تفکر طراحی” گفته می شود. “تفکر طراحی” در واقع روشی است که هر کسب و کار بواسطه ی آن می تواند محصولات جدیدتر را به مشتریانش ارائه دهد و نوآوری داشته باشد.
“تفکر طراحی” شامل ۵ مرحله است:
- درک متقابل: در ابتدا محققان برای خلق یک راه حل بهتر تلاش می کنند به طور کامل تجارب افراد را به خوبی درک کنند. این مرحله برای درک بهتر مشکلات مشرتی از طریق مشاهدات، تعامل و دوشادوش کار کردن در کنار افراد انجام می پذیرد.
- تعریف: در این مرحله محققان از طریق اطلاعاتی که از نتایج تحقیقاتشان اتخاذ کردند به دنبال راه کار می گردند.
- ایده پردازی: در این مرحله محققان می توانند ایده پردازی کنند و راه حل های متعددی را ارائه دهند.
- نمونه ی اولیه: در این مرحله محققان بهترین ایده ها را انتخاب می کنند و آنها را به راه حل های فیزیکی (محصول یا خدمات) تبدیل می کنند. در گام آخر این محصول یا خدمات قرار است به مشتری ارائه شود.
- تست: پس از تهیه ی نمونه اولیه محصول یا خدمات، حال نوبت آزمودن آن رسیده است. محققان محصول نوآوری شده را در اختیار کاربران قرار می دهند تا خطاها و ایرادهای آن شناسایی و برطرف شود. در این مرحله بازخوردها مورد بررسی قرار می گیرد و محصول اصلاح می شود. علاوه بر این کارآمد بودن محصول مورد بررسی قرار می گیرد.
حال که با مقوله ی “تفکر طراحی ” در کسب و کار آشنا شدید، چطور آن را به طرز تفکری برای رسیدن به اهداف خود تبدیل کنید؟ یکی از نویسندگان اخیراً از “تفکر طراحی” برای کاهش ۲۵ پوند وزن بهره برده است. از این طرز تفکر می توان برای یافتن یک شغل جدید، رفتن به تعطیلات رویایی، شروع یک سرگرمی جدید و هر هدف دیگری که به دنبال آن هستید، بزرگ و یا کوچک، بهره ببرید.
حال یکی از اهدافی که در بالا به آن اشاره شد را به عنوان مثال انتخاب می کنیم و در ادامه توضیح داده می شود که چطور از “تفکر طراحی” برای رسیدن به آن هدف بهره ببرید. اجازه دهید “یافتن یک شغل جدید” را به عنوان هدف انتخاب کنیم.
حال مراحل “تفکر طراحی” را برای رسیدن به این هدف بکار می گیریم:
درک متقابل: چرا شما به دنبال یک شغل جدید هستید؟ احتمالاً به خاطر کسب درآمد. اگر در حال حاضر شاغل هستید، چه چیزی باعث شده که دست از کار فعلی بکشید و به دنبال کار جدید بروید؟ به دنبال چه مزایایی هستید؟ فضای کاری بهتر یا پاداش بیشتر؟ به هر حال سعی کنید دلیل واقعی یافتن یک کار جدید را در خود شناسایی کنید.
تعریف: پس از اینکه به سوالات مرحله ی قبل پاسخ دادید، حال سخت ترین کار آن است که پاسخ واقعی را شناسایی کنید. شاید در ابتدا احساس کنید که به درآمد بیشتر نیاز دارید، اما در حقیقت در اعماق وجود خود از کار فعلی لذت نمی برید و از آن خسته شده اید. پس ریشه ی واقعی مشکل خود را پیدا کنید.
ایده پردازی: در این مرحله باید کارفرمایانی که تمایل دارید با آنها کار کنید را شناسایی کنید. کدام کارفرما می تواند فرصت های بهتری را در اختیار شما قرار دهد؟ لیستی از شرکت ها و موقعیت های شغلی مورد نظر تهیه کنید. سعی کنید بسیار بهترین ها را در این لیست یادداشت کنید.
نمونه ی اولیه: شاید تصور کنید که این مرحله برای این مورد کارایی نداشته باشد، اما اینطور نیست. در این مرحله سعی کنید تصویری از شغل مورد نظر و فضای کاری در ذهن خود تصور کنید و سپس یک مدل ساده از آن را در خانه و یا در محل کار فعلی خود بوجود آورید.
تست: حال سعی کنید در اوقات فراغت به طور امتحانی در آن شغل کار کنید و یا در چنین محل کاری را در خانه برای خود ایجاد کنید. آیا چنین شغلی شما را خشنودتر می کند؟ اگر بله، پس به دنبال همین شغل بگردید تا زمانیکه آن را پیدا کنید.شما حتی می توانید از “تفکر طراحی” برای رفتن به جلسه ی مصاحبه ی کاری نیز بهره ببرید. اما اگر از انجا دادن آن شغل رضایت نداشتید، پس باید به مرحله ی ۲ بازگردید و دوباره مراحل را بگذرانید تا به تعریف درستی از شغل مورد نظرتان برسید.
شما با استفاده از “تفکر طراحی” می توانید درک بهتری از اهداف خود پیدا کنید، علت اهمیت داشتن رسیدن به آن هدف را در خود جویا شوید تا به راهکارهای خلاقانه تری برای رسیدن به اهدافتان برسید.